Begin 2020 zijn we begonnen met Ons Eten Hilversum (OEH). Vanaf het organiseren van een werkgroep  t/m het online krijgen van alle producten van onze leveranciers heeft ons een jaar verder gebracht. Sinds begin februari 2021 draait Ons Eten Hilversum al. Wekelijks bestellen leden kaas, melk, vlees, eieren, honing, groente en zien we elkaar bij het afhaalmoment op de vrijdagmiddag.

Sinds het begin is er dus veel gebeurd. Er staat nu een mooie voedselvereniging waarin ook jij als klant (lid) rechtstreeks producten kunt kopen bij lokale leveranciers en boeren.

Waarom een voedselvereninging?

Ons voornaamste doel is dat we de toegang tot lokale, duurzame en eerlijke producten gemakkelijker toegankelijk maken voor jou als consument. Een middel om dat voor elkaar te krijgen is de website waar je dit nu leest. Bij het doorklikken (zie hieronder) kom je op ons deel van de bestelsite van Localfoodworks.eu. Daar koop je je lidmaatschap en heb je toegang tot alle producten. (zie voor een uitgebreide handleiding hieronder).

Als consument hebben we zo  makkelijk en snel toegang tot lokale en duurzame producten, maar we  vinden het ook erg belangrijk dat de deelnemende boeren en leveranciers een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Wij zijn blij met hen, zij met ons!

Inmiddels zijn er zo’n 12 lokale leveranciers aangesloten plus de biologische groothandel Odin. Waarom Odin? Producten van Odin zijn niet persé, en meestal niet, lokaal maar wel duurzaam en biologisch. Omdat wij als vereniging “contactpersoon” zijn met Odin kunnen we goedkoper inkopen bij deze groothandel. De prijs die je betaalt zal iets goedkoper zijn dan die in de winkel. De producten die de lokale producenten aan ons willen leveren bieden we nadrukkelijk niet via Odin aan. Zo “bijt” het aanbod van de groothandel niet het aanbod van de boeren en leveranciers om ons heen.

De voedselvereniging is groeiend. Dat wil zeggen dat er best nog wat producenten bij mogen. Ben of ken je een producent en denk je dat je past bij ons, neem gerust contact op. Mail met contact@onsetenhilversum.nl. We gaan graag in gesprek.

Waarom zou ik meedoen?

We zijn nog steeds een kleine vereniging en er passen nog wel wat leden bij. Vind jij het belangrijk dat je goed, duurzaam en zoveel mogelijk lokaal eet? Wil je daar zelf ook je steentje aan bijdragen? Vind je het belangrijk dat een boer een eerlijke prijs krijgt voor zijn of haar product? Dan denken we dat OEH een prima vereniging is om je bij aan te sluiten.

Een vereniging, dus wat is mijn taak als ik daar lid van word?

OEH is een vereniging; dat betekent dat de leden samen de vereniging “maken” en dat elk lid minimaal één, misschien wel meer taken verricht. Als lid ben je in elk geval eens in de circa 2 maanden marktmeester. Dat betekent dat je op die vrijdagmiddag aanwezig bent op de Rading (grens Hilversum en Loosdrecht) en zorgt dat de afnemers de producten krijgen. Je helpt op zo’n vrijdag met klaar zetten van de spullen en met opruimen naderhand. Bij elkaar zou drie uur werken genoeg moeten zijn (van circa 16 tot 19 uur).

Daarnaast liggen er nog andere taken. Denk aan het verdelen van de producten over de kratjes (vrijdagmiddag), contacten met leveranciers, bijhouden website, ophalen van producten, organiseren ledenvergadering etc. We zullen in de loop van de tijd vragen om her en der een steentje bij te dragen zodat het echt een vereniging van de leden voor de leden wordt.

Hoe word ik lid?

Tip: doe onderstaande op je laptop of i-pad, op de telefoon gaat het wat lastiger

  1. ga naar https://localfoodworks.eu/store/2850
  2. klik op de groene button (linker kolom) LID WORDEN
  3. Kies voor registeren en vul je gegevens in. Na voltooien gaat er een berichtje naar de systeembeheerder. Wacht even op haar akkoord en daarna kun je verder
  4. Met je login log je weer opnieuw in en kies je voor bestellen
  5. Zoek lidmaatschapsbijdrage, deze “schaf je aan” door te betalen via Ideal (let op, dit is een eenmalige uitgave!!!!)
  6. Vanaf dat moment kun je gaan bestellen
  7. Voor de meeste producten kun je je bestelling doen tot woensdagavond 21.30 uur. Uitzonderingen hierop zijn: alle melen van Molen de Hoop in Loenen. Deze melen kun je  1x per maand bestellen (voor de eerste zaterdag van de maand). Bestel je later dan woensdagavond dan komen je producten een week later op de Rading.
  8. Afrekenen van alle producten doe je op het moment van bestellen via Ideal.
  9. Afhalen kan op elke vrijdagmiddag tussen 16.00 en 19.00 uur.

Hoe meld ik me aan als leverancier?

We schreven het al. Denk je dat je past bij ons stuur dan om te beginnen een mail naar contact@onsetenhilversum.nl. We gaan erg graag met je in gesprek.

We helpen je graag om je als leverancier in ons systeem (ict) aan te melden. Je kunt daarna zelf je producten toevoegen. Je hele assortiment of een deel daarvan. Ook kun je, wanneer producten bijvoorbeeld niet leverbaar zijn, deze tijdelijk op “uit” zetten.

Vanaf het moment dat je producten er in staan, kunnen de leden gaan bestellen (vergelijkbaar met hoe een webshop werkt). Dit kunnen zij wekelijks tot en met woensdagavond 20.00 uur doen. Je kunt dan als producent op donderdag zien welke producten we graag willen die betreffende week. Als producent/ boer of leverancier zorg je dat de gevraagde producten er uiterlijk vrijdagmiddag voor 16 uur bij ons zijn. Wij kunnen de bestelde producten dan verdelen. Het localfoodworks-systeem regelt de betaling.

Benieuwd naar onze statuten?